Cern  |  Geneva

The task was to design a new campus based around, an emblematic reception area that matches the status and importance of CERN on a world-wide level with areceptionbuilding and Auditorium.The new reception building is flanked with colums representating the all the contributing nations and is a landmark.

Route de Meyrin passes through the CERN area, with the main campus on the South side and the ATLAS experiment and Globe Museum to the North. The section of the road around the CERN campus is a clearly defined avenue flanked by rows of trees. Either side of the new CERN Square, the alignment of trees disperses into a park-style arrangement. A large open space is created, providing far-reaching views into the CERN campus. A pool serves as a visually open but not traversable boundary.  

Scattered across the CERN Square are islands that are similar to small woods. A mercury fountain housed in a secure glass structure is a unique attraction for staff and visitors. An identifiable light installation formed of light ellipses marks the entrance  at night. The border of the CERN area along the Route de Meyrin is defined by elegant fencing. 

The whole CERN area is thoroughly greened. There are two distinct types of green spaces: natural ecological green corridors and park-style areas. The green corridors traverse the site and are also found in unused peripheral areas. The second type of green areas are intensively used squares and paths that are creatively transformed into park-style zones. A continuously evolving space is formed, with strong welcoming qualities and conditions that invite people to stay. 

2011 / International Competition / 2nd place